Fasciq Flossband

Fasciq Flossbanden zijn latexbanden van 1 mm of 1,5 mm dik met een lengte van 208 cm. Fasciq Flossbanden zijn zowel in 2,5 cm als 5 cm breedte verkrijgbaar en worden vooral gebruikt door de professionele therapeut voor de behandeling van de fascie. Deze behandelmethode wordt Flossing genoemd en er worden verbazingwekkende resultaten mee bereikt. Flossing is een behandelmethode die gebaseerd is op compressie en bedoeld om gewrichten te mobiliseren en daarmee de volledige bewegingsuitslag terug te winnen.

Het beoogde effect van flossing is een versnelde regeneratie en activering van de spieren, een verbeterde gewrichtsmechanica en een positief effect bij bindweefselverklevingen en het tegengaan hiervan. Met deze behandelmethode worden verbazingwekkende resultaten bereikt.

Flossing is afkomstig uit de topsport. Steeds meer therapeuten maken inmiddels gebruik van deze methode bij de behandeling van diverse klachten. Je kunt op verschillende manieren diverse lichaamsonderdelen behandelen met deze latex Flossbanden met direct resultaat. De smallere banden van 2,5 cm worden gebruikt voor kleinere lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld bij vingers.
Wikkel de band met opbouwende spanning om het te behandelen gebied (begin en einde met minder spanning). Per wikkelslag bedek je ongeveer 50% van de voorgaande slag. Laat de band ongeveer twee minuten zitten terwijl je cliënt zijn/haar oefeningen doet. Vervolgens de band verwijderen en je cliënt laten bewegen (actief of passief), zodat de doorbloeding met een ?boost? op gang komt.  Dit proces enkele keren herhalen. Het is een korte behandeling en het resultaat is direct meetbaar, wel is de behandeling vaak onaangenaam en pijnlijk, met name in het begin.

Effecten van Flossing:

  • Snel verplaatsen en verwijderen van vocht na een trauma.
  • Verbetering van de ROM in gewrichten.
  • Vermindering van spierspanning.
  • Sneller herstel van klachten.
  • Pijnvermindering.
  • Lymfedrainage.
  • Betere doorbloeding van het weefsel.
  • Zorgt voor een soepel en gezond werkend fasciaal systeem en brengt het lichaam in balans.

Een mogelijke verklaring voor de positieve resultaten van Flossing kan gevonden worden in de werking van het fasciale systeem. De banden zorgen voor vermindering van myofasciale verklevingen en hebben effect op het neurale Bio Regulatie Systeem dat via het bindweefsel wordt gereguleerd en tevens zorgt voor informatie overdracht van en naar de hersenen. Het zachte bindweefsel van het fasciaal netwerk bestaat uit diverse lagen met daarin de neurale receptoren. Indien er fasciale verklevingen in het weefsel aanwezig zijn kan dat zorgen voor pijn, lymfestoringen en bewegingsbeperking.

De FASCIQ Flossbanden zijn vooral erg geschikt voor gewrichten of weefsel dat vocht vasthoudt zoals zwelling door een blessure (trauma). Door de compressie van het Flossband wordt het vocht gedwongen zich te verplaatsen naar een ander gebied en daardoor wordt het sneller opgenomen in het lymfesysteem. Belangrijk daarbij is dat de compressie wordt uitgevoerd richting het hart (Flossbanden aanbrengen van onder naar boven met oplopende druk). Let op: bij zwelling na een operatie wordt deze techniek afgeraden.

Om complicaties en mogelijke blessures te vermijden moet de therapeut de flossingtechniek beheersen en rekening houden met contra-indicaties, zoals problemen met spataderen.